BY-LAWNO.L -8

ABY-LAW TO REGULATE THE USE OF SWIMMING POOLS

BE IT ENACTED by the Council of the Town of St. Stephen as follows:

TITLE ,—

1.

This By-Law may be referred to and cited as the Town of St. Stephen Swimming
Pool Regulations.

INTERPRETATION

2.

In this by-law,

(a) “flankage yard” means the space, extended to the rear lot line, between
the longer lot line abutting a public highway and the nearest wall of the main

building on a corner lot.

(b)  “front yard" as defined in By-law No. Z-1, “The Town of St. Stephen
Zoning By-law”. E\

(c) ‘lot” as defined in By-law No. Z-1, “The Town of St. Stephen Zoning By-
law”.

A
(d) “swimming pool” means any structure intended for swimming, wading or
recreational bathing that is designed to contain a capacity of 0.6 meter (2 feet) or
greater of water in depth and/or is not required to be drained (being serviced by a
filtration/pump system to address health and safety.

ENCLOSURES FOR SWIMMING POOLS

3.

No land may be used for purposes of a swimming pool unless the pool is
enclosed by a fence or by a wall of a building structure, or by a combination of
walls and fences as set out in Section 40 of the Town of St. Stephen Zoning By-
law No. Z-1, and meeting the requirements of that section.

Where a portion of a wall of a building forms part of an enclosure mentioned in
Section 3,

€)) no main or service entrance to the building may be located therein; and

(b) any door therein, other than a door to a dwelling or rooming unit, shall be
self-closing and equipped with a self-latching device at least 1.5 meters (5 feet)

above the bottom of the door.



5. An enclosure mentioned in Section 3 shall not have rails, bracing or other
attachments on the outside thereof that would facilitate climbing.

6. A fence mentioned in Section 3,

(a)  shall not be electrified or incorporate barbed wire or other dangerous
material; and

(b)  shall be located

(i) at least 1 meter (3.3 feet) from the edge of the swimming pool, and

(i) at least 1 meter (3.3 feet) from any condition that would facilitate its
being climbed from the outside,

(i)  so that the bottom of the fence is elevated no more than 5.5
centimeters (2 inches) above grade ground level.

7. The design and construction of a fence under this section shall provide,
(a) In the case of chain link construction,

(i) no greater than 38 millimeters (1.5 inches) diamond mesh;

(ii) steel wire not less than No. 12 gauge, or a minimum No. 14 gauge
covered with vinyl or other approved coating from a total thickness
equivalent to No. 12 gauge wire, and

(i)  atleast 38 millimeters (1.5 inches) diameter steel posts, set below
frost, and spaced not more than 2.5 meters (8.2 feet) apart, with a
top horizontal rail of at least 32 millimeters (1.26 inches) diameter

steel.

(b) Inthe case of wood construction,

(1) vertical boarding, not less than 19 millimeters x 89 millimeters (0.75
inch x 3.5 inches) actual dimensions spaced not more than 4
centimeters (1.5 inch) apart, attached to supporting members and
arranged in such a manner as to not facilitate climbing on the
outside, and

(i) supporting wood posts at least 10 centimeters (4 inches) square or
round, set below frost and spaced not more than 2.5 meters (8.2
feet) apart, with the portion below grade treated with a wood
preservative, and with a horizontal rail at least 38 millimeters x 140
millimeters (1.5 inches x 5.5 inches) actual dimensions.

(c) In the case of construction with materials and in a manner other than
described in this subsection, rigidity equal to that provided thereby.

8. Gates forming part of an enclosure mentioned in Section 3:



(a) shall be equivalent to the fence in content, manner of construction and
height;

(b) shall be supported on substantial hinges; and

(c) shall be self-closing and equipped with a self-latching device at least 1.3
meters (4.2 feet) above the bottom of the gate.

9. The vertical walls of a permanent above ground pool can be used as part of pool
enclosure provided that the vertical walls, including additional fencing at the top of the
entire walls, are at least 1.52 meters (5 feet) in height above finished ground level and
do not possess any horizontal members that may facilitate climbing. The ladder area,
which provides access to the above ground pool, must be enclosed by a pool closure as

defined within this section.

10.  No swimming pool enclosure may be located within the front or flankage yard of
a lot.

“11.  No water shall be placed in the pool until a closure has been completed and
inspected by a building inspector.

12.  The installation of a swimming pool and/or closure is not to alter the existing grad
or drainage pattern otherwise approved by an engineer employed by the Town of St.
Stephen.

13. No person is to alter or replace a swimming pool enclosure without a permit.

14.  No person shall allow sections of the swimming pool enclosure to be removed or
become dilapidated so that it no longer conforms to the by-law.

15.  No person is to allow materials to be placed, piled, attached, hung or leaned
against or near the swimming pool enclosure that could facilitate the climbing of the
enclosure or diminish the structural integrity of the enclosure.

COMPLIANCE WITH OTHER BY-LAWS

16. A swimming pool and fence or other enclosure thereof and accessories thereto
and the erection, construction, location, maintenance and use thereof are subject to the
provisions of any zoning, building or other By-law of the Town of St. Stephen in force

from time to time.

PENALTY PROVISIONS

17.  Every person who violates any provision of this by-law is guilty of an offence and
is liable to a fine of not less than one hundred dollars ($100.00), and not more than two

hundred dollars ($200.00).



18.  Every person charged with an offence under this by-law may on or before the
date a charge pertaining to the offence has been laid in Provincial Court, make a
voluntary payment of one hundred dollars ($100.00) to the Town of St. Stephen as

follows:

(a) inperson at the Town Hall, St. Stephen, NB by cash, certified cheque or
money order made payable to the Town of St. Stephen; or

(b) by mail to: Town of St. Stephen, 73 Milltown Blvd., St. Stephen, NB, E3L
1G5, by certified cheque or money order, payable to the Town of St.

Stephen,

at which time the ticket or ticket number shall be surrendered to the Town of St.
Stephen and such payment shall be deemed payment in full.

19. Where a person is charged in Provincial Court with a violation and that person
complies with the by-law after the swearing or affirming of the information, but prior to
the entry of a plea before the Court, that person may pay a fine in the amount of one

hundred dollars ($100.00), and upon such payment the person is not liable for further

prosecution upon that charge.

IN WITNESS WHEREOF the Town of St. Stephen has caused the corporate seal of the
said Town to be affixed to this By-Law the 20" day of April, 2009.
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